VVJ I (68p.) - YLA2 (133p.)


      × Nimi: CW Nefernefernefer
      × Rekisterinumero: VH-25341
      × Rotu: Shetlanninponi
      × Syntynyt: 19.3.2007 [VHKR]
      × Sukupuoli: Tamma
      × Väritys: Ruskeankirjava
      × Korkeus: 97cm
      × Isä: CW Downthe Island
      × Emä: CW Uptown Gold
      × Koulutustaso: Vaikea valjakko, He B
      × Re.enn: 60cm
      × Painotus: Valjakkoajo
      × Kasv.: Ceridwyn
      × Omistaja: Lilja


Esittelyssä CW Nefernefernefer:

Nella saapui Ruiskukkaan edellisen shetlanninponitammani siirtyessä eläkkeelle jalostus- ja kisapuuhista pitkän ja hienon uran jälkeen. Nella on vasta varsa, mutta sitä vartoo ja suuret ja kunnianhimoiset suunnitelmat - onhan sen tuloa suunniteltu ja harkittu kauan ja hartaasti.

Nella on hyvin utelias ja pirtsakka varsa. Rakenteeltaan tuo on jo pienenä harvinaisen iso- ja hoikkapiirteinen shetlanninponiksi. Hassua sinänsä, vanhemmat kun eivät ole mitään jättiläisiä. Nellasta varmasti tuleekin isona hieman siromman tyyppinen shetukka, uskaltaisin arvella. Toisaalta hyvä niin, riittää paremmin vauhti valjakkoajossa..

Väritykseltään Nella on hyvinkin erikoislaatuinen! Olen aina katsonut pitkään ja hieman inhoten herasilmäisiä hevosia, Nella on ensimmäinen ja ehkä viimeinenkin omistamani herasilmäponi. Toisaalta, niin kauan olin tätä varsaa odotellut, että miksi jättäisin hienosta suvusta polveutuvan tamman väliin sen silmien takia?! Varsinkin kun Neiti muutoin on erittäinkin kaunis poni. Itse asiassa tamman herasilmät aiheuttavat lähes sympaattisia tunteita tuota Neitokaista kohtaan. On Hän sen verran hellyyttävän näköinen suurine sinisine silmineen. Ainakaan tätä tammaa eivät vieraat ihmiset ihan hetkessä unohda, sen verran persoonallinen Nella on tyypiltään!

Eikä pelkästään ulkonäöllisesti, myös muutoin Nella osaa olla varsin persoonallinen pienokainen. Nefernefernefer nimi tuntuu jotenkin kuvastavan Nellaa, vaikka ei kai kukaan varsaa nimetessään voi tietää, mitä siitä aikuisena kasvaa. Nellan kauneus on petollista ja jollain tapaa katsojan silmässä. Luonteeltaan Nella osaa välillä olla erittäinkin pirullinen, ainakin näin varsana.

Nellaa on pariin kertaan luultu orivarsaksi! Ihan tosissaan, sen verran sen käytös on orimaista jo näin pienenä. (auta armias mihin me joudutaan, kun neiti vähän kasvaa..) Laitumella tuo uhmaa ihan tosissaan vanhempia hevosia. Lauman varsoista Nella on ehdoton pomo, se laittaa ruotuun myös isommat eri rotuiset varsat - myös orivarsat! Omaa emäänsäkin kakara kuulemma oli yrittänyt pomotella, hyppi päälle ja kiusasi minkä ehti ennen vieroitusta. Taisipa olla tamma tyytyväinen, kun tästä vekarasta pääsi eroon.. Nyt Nella sitten purkaa kaikki patoumansa muihin varsoihin laitumella.

Tämän takia pyrin toimimaan Nellan kanssa hyvin johdonmukaisesti jo pienestä pitäen. Kaikki käsittely tehdään huolella ja tarkasti. Pariin kertaan tuo ehti nimittäin hyppiä minuakin päin laitumella, ja sitähän en hevoselta salli! Olkoot kuinka pieni varsa tahansa. Jos tallille ilmaantuu pieniä hevostyttöjä, jotka haluavat rapsutella varsoja ja touhuta kaikkea pientä, en ikinä anna Nellaa heidän käsiinsä. Tämä poni voi nimittäin keksiä ihan mitä tahansa..

Nellan koulutus kokikin muutaman takapakin, tamma kun saa turhan helposti tahtonsa periksi. Kärrytellessä Neiti kertaalleen pelästyi maastossa jotain totaalisesti, ja vielä ekoja kertoja ajettiin ilman taluttajaa. Eiköhän tuo lähtenyt täyteen laukkaan, ja vielä enemmän sai vauhtia, kun kärryt rymisivät perässä. Nella laukkasi täyttä kyytiä kotipihaan, lähes viimeisessä mutkassa lensin kyydistä, kärryt kun oikaisivat ojan yli ja töyssy oli aika mahtava. Vasta kotipihassa tamma tosiaan pysähtyi kauhusta jäykkänä. Tämän jälkeen ajeltiinkin pitkään taluttajan kera ja useammin kentällä..

Sopivan ratsastajan löytäminen Nellalle olikin hankalampi homma. Itse sen opetin avuille ja ihmistä selässä kantamaan. Monet toisella shettistammallani ratsastavat pikkutytöt halusivat tietysti myös Nellan selkään kiivetä, kun näkivät, että silläkin jo ratsastetaan. Lopulta, kun tunsint tamman toimivan hyvin ratsastajan kanssa, annoin heidän kokeilla. Jonkin aikaa sujui hyvin, kunnes Nella totesi taas ylivoimaisuutensa. Se suoraan sanoen keksi uuden leikin; näin saat ratsastajan selästä alas. Ja taas oltiin alkupisteessä.

Toivon todella tamman rauhoittuvan aikuistuttuaan lisää. Kyllähän sitä aina hevonen temppuilla saa, kunhan ei liikaa. Jossain vaiheessa on myös oikeasti annettava periksi ja tehtävä niin kuin ihminen pyytää, tätä taitoa me vielä harjoitellaan. Nella jekuttaa edelleen tallityttöjä kuus nolla, taluttaessa kuljetaan tasan sinne mihin tamma haluaa, eikä harjatessa seistä ainakaan paikoillaan. Itselleni en Nellan anna moisia temppuja tehdä ja tamma tuntuu sen tajunneenkin.

Ajaessa saan Nellasta irti sen todelliset taidot. Tämän takia en vielä ketään muita ole ohjaksiin päästänytkään. Valjakkoajoa varten tämän ponin joskus hommasinkin, ainakin sen suhteen ollaan oikealla tiellä. Saa nähdä mitä Nella siitä tuumaa, kun se joskus pitäisi valjastaa parivaljakoksi toisen shettistammani kanssa. Alkaako omat mielipiteet taas tulla esille tuttuun tapaan...

Kuvagalleria:


(Nella 1v)

Sukutaulu:

i. CW Downthe Island VVJ-I
ii. CW Sunshine Calypso KTK-II
iii. Winterhill's Caprice
iie. VIR MVA Ch
Shambles Ray of Sunshine
KTK-III
ie. VIR MVA Ch.
WF Coralle

iei. Feodor v. Boothause
iee. Jealous India
e. CW Uptown Gold VVJ I ei. CW Balmyard YLA1
eii. VIR MVA Ch.
CW Sugar Ray KTK-II
eie. CW Glory Box
ee. Ch.
Tuohimäen Eveliina

eei. Mäntysuon Heretic
eee. Ch.
MH Forever and One


Sukuselvitys:


Nellan isä CW Downthe Island on suuresti ihailemani voikko shetlanninponiori. Korkeutta herralla on vaivaiset 88cm, mutta se ei tunnu menoa haittaavan. Ori on kilpaillut valjakkoajossa menestyksekkäästi yli sata kilpailua ja se onkin palkittu VVJ-laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla! Jälkeläisiä orilla on yli kymmenen kappaletta.

CW Donthe Islandin isä VIR MVA Ch CW Sunshine Calypso on jo edesmennyt, KTK-II palkinnolla kantakirjattu voikonkirjava ori. Ori kilpaili pääasiallisesti koulu-, este- ja kenttäkilpailuissa. Myös CW Donthe Islandin emä WF Coralle on saavuttanut VIR MVA Ch -arvonimet. Tammalla on takana pitkä ja hieno ura ratsastuksen eri lajeissa, etenkin esteratsastuksessa.

Nellan emä CW Uptown Gold on mustankirjava 96cm korkea shetlanninponitamma. Myös tämä tamma on kisannut valjakossa reilusti yli sta starttia ja on siirtynyt lajista jo kisaeläkkeelle. Tamma on palkittu VVJ:n laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla!

CW Uptwon Goldin isä CW Balmyard on jo edesmennyt Yleislaatuarvostelussa I-palkinnolla palkittu ori. Tämä mustankirjava ori kilpaili menestyksekkäästi etenkin valjakkoajossa sekä kouluratsastuksessa. CW Uptown Goldin emä Tuohimäen Eveliina ansaitsi näyttelyistä sertejä aina Champion-arvonimeen saakka. Valjakkoajossa tammalla on takana lähes sata kisaa. Jälkeläisiä voikolta tammalta on jäänyt seitsemän kappaletta.

Valmennukset:

Kouluvalmennus Daiawessa 4.11.2007:
Nella oli varsin oikukkaalla päällä, se kipitti kovaa vauhtia sinne sun tänne ja yritti saada ratsastajaa selästään. Itsenäisen alkuverryttelyn aikana tuli muutama pukki ja äkkipysähdys. Kun pääsimme kahdelle pääty-ympyrälle, neiti sisuuntui pienestä urasta ja sen pyörähtävästä muodosta ja esitti protestin. Kun ratsastaja oli kuitenkin tiukkana ja hänkin hieman uskalsi tammaa komentaa niin kyllä se yhteistyö siitä lähti sujumaan. Nella taipui varsin nätisti ja rauhoittui tunnin myötä. Laukannostojen sekaan tuli pukkeja ja kerran tyttö onnistuikin riepottamaan ratsastajan alas selästään. Hetken laukkailtuaan ja muita villityyään antoi kyllä ottaa nätisti kiinni ja esityksen ja ratsastajan suivaantumisen jälkeen asettui ja suoritti loppuvalmennuksen erittäin hienosti!

Tarinakilpailut:

Valjakkoajokisoissa Ruiskukassa 1.12.2007:
Tutuissa ympyröissä on hyvä aloittaa; edessämme häämöttää shetukkatammani Nellan ensimmäinen vaativan tason koulukoe! Kouluosuus ei kyllä ole Nellan vahvimpia puolia, kuten ei pienten ja lyhytjalkaisten ponien tavallisestikaan. Tamman menestyksen salaisuus piilee ennemminkin siinä, että se on tasaisen varma jokaisessa osakokeessa - virheitä kertyy, muttei yhtään ylimääräisiä.

Jälleen kerran Nella mennä teputteli kärryjen edessä yhtä pirtsakkana kuin aina. Tammaa ei tuntunut suuremmin häiritsevän tohina ympärillämme, kun verkkakentällä haimme kaunista muotoa ja kuuliaisuutta ohjastukseen. Taisipa ollakin hyvä idea kisata Nellan kanssa omassa maneesissa, kotona kaikki tuntuu sujuvan huomattavasti paremmin.

Maneesin ovista sisään päästyämme vähäinenkin jännitys katosi täysin. Tervehdin tuomarinpyödän takan istuvaa Raisaa ja keskityin ohjastukseen.Taisin unohtaa ajan ja paikan täysin, ajatukset kun liitelivät jossain muualla koko suorituksen ajan. Nellaa tämä ei pahemmin haitannut, se juoksenteli ympäriinsä käskyjen mukaan, samoin kuin on tehnyt satoja kertoja aiemminkin, tässä samassa paikassa, näiden samojen kärryjen edessäja samojen apujen vaikutuksesta.

Pian rata olikin jo ohi, hyvä kun muistin lopputervehdyksen, enkä suoraan ulos ajanut. Tämä kävi ainakin hyvin treenistä, Nella kulki lähes täydellisesti, ja näin saisin selkeän arvion siitä, onko tammasta kisaamaan vaativan tason luokkia. Huippupisteitä en odota, en todellakaan, mutta kunhan nyt ihan lyttyyn ei haukuttaisi. Maratonilla voi tehdä tiukkaa isojen ja taitavien ponien keskellä tulevaisuudessa, mutta täytyy joskus uskaltautua sitäkin kokeilemaan.

Kehityskelpoinen tämä tamma ainakin on, siihen uskon vahvasti. Vaikka voihan sitä aina noviisin tasollakin pysytellä, jos ei kapasiteetti riitä. Hevosen mukaan edetään, niin homma toimii ja kaikki ovat tyytyväisiä.

Virtuaalisen Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu, tammikuu 2008:

Rakennepisteet: [7] + [7] + 7 + 7 = 28
Kisapisteet: 30
Suku & Jälkeläiset: 10+0=10
Yhteensä: 68p. = VVJ I

Jälkikasvu:

Syntynyt: Jälkeläinen: Isä: Omistaja:
12.11.2007 o. Ruiskukan Romeo VIR MVA Ch Cornflower's Dino Jr. Lilli
15.12.2007 o. Cornflower's Never-Ever Edenelle Parker Yountville
1.1.2008 o. Ruiskukan Lumimies VIR MVA Ch Cornflower's Dino Jr. Marjo
5.2.2008 t. Cornflower's Wilda Edenelle Socrates Ronkku
28.2.2008 o. Ruiskukan Saameh Cornflower's Sinuhe sofia***
20.3.2008 o. Ruiskukan Fanta T.P Batman JP
5.5.2008 o. Ruiskukan Pegasus Gungbacks Rojal Hawering


NJ-näyttelyt:

Aika & paikka Luokka Sijoitus Palkinnot Tuomari
JellyFishy 30.4.2007 Varsat aikuiskuvilla 6/12 KUMA, JS Niina
LAC 4.11.2007 Shetlanninponitammat 7/12 KUMA, JS Jaana L.
Hevosvaaran tila 27.1.2008 Shetlanninponitammat 4/8 KUMA, JS Anette N.


Valjakkoajokisat: (vain sijoitukset)

Laji & pvm. Järjestäjä Luokka Sijoitus Tuomari
VVJ 16.10.2007 FSRa noviisi yhdistetty poneille 2/20 Elina
VVJ 19.10.2007 Southern E Arabs noviisi yhdistetty poneille 2/27 Eija P.
VVJ 21.10.2007 Edenelle Ponies noviisi koulukoe poneille 2/23 Ellen M.
VVJ 29.10.2007 Teijan Talli noviisi kestävyyskoe poneille 3/15 Teija
VVJ 13.10.2007 Cecilie Riders noviisi yhdistetty poneille 2/20 Sanni S.
VVJ 5.11.2007 Southern E Arabs noviisi yhdistetty poneille 3/28 Eija P.
VVJ 8.11.2007 Tumpela noviisi yhdistetty poneille 1/15 cen
VVJ 9.11.2007 Dei noviisi kestävyys poneille 3/20 Leandra
VVJ 13.11.2007 Cecilie Riders noviisi yhdistetty poneille 4/20 Sanni S.
VVJ 1.12.2007 Ruiskukka vaativa koulukoe poneille (Tarinaluokka) 2/4 Raisa O.
VVJ 1.12.2007 d'Amelia noviisi yhdistetty poneille 2/35 -
VVJ 13.12.2007 Rowdy vaativa yhdistetty poneille 3/31 jella.
VVJ 16.12.2007 Muljulandia noviisi koulukoe parivaljakko 2/5 Annúndwen
VVJ 19.12.2007 De Duivel vaativa yhdistetty ponivaljakko 2/17 Elina R.
VVJ 5.1.2008 Frein Ponies vaikea yhdistetty ponipareille 2/5 weelow
VVJ 10.1.2008 Ruiskukka vaativa yhdistetty poneille 1/5 Ellen M.
VVJ 12.1.2008 Cecilie Riders noviisi yhdistetty ponipareille 2/18 Sanni S.
VVJ 12.1.2008 Cecilie Riders noviisi yhdistetty ponipareille 2/16 Sanni S.
VVJ 13.1.2008 Moldottur vaikea yhdistetty poneille 5/24 Noora J.
VVJ 14.1.2008 Nirvana noviisi yhdistetty ponipareille 1/15 conciërge
VVJ 20.1.2008 Hildegard vaativa yhdistetty poneille 4/20 Sid C.
VVJ 23.1.2008 CeRi vaativa yhdistetty poneille 3/20 Sanni S.
VVJ 25.1.2008 Shettismaa noviisi kestävyyskoe poneille 3/33 Blakkis
VVJ 28.1.2008 De Duivel vaativa yhdistetty poneille 1/24 Elina R.
VVJ 4.2.2008 Kimakka vaativa yhdistetty poneille 3/20 Mia V.
VVJ 28.4.2008 Caldwell Shetlands Vaativa yhdistetty ponipareille 3/13 michelle
VVJ 29.4.2008 Caldwell Shetlands Noviisi yhdistetty ponipareille 2/21 michelle
VVJ 4.5.2008 KaRa Vaikea yhdistetty ponipareille 1/11 Kerppa
VVJ 17.5.2008 Sjöstrand Herrgård Noviisi yhdistetty ponitandemvaljakoille 1/5 waakk.
VVJ 18.5.2008 Dei Noviisi kestävyyskoe poneille 1/18 Leandra L.
VVJ 19.5.2008 KaRa Vaikea yhdistetty poneille 3/21 Kerppa
VVJ 20.5.2008 KK Donat Noviisi koulukoe ponipareille 2/6 Hayden
VVJ 25.5.2008 Moldóttur Vaikea yhdistetty poneille 3/18 Noora J.
VVJ 7.6.2008 KaRa Vaikea yhdistetty poneille 2/16 Kerppa
VVJ 8.6.2008 Caldwell Shetlands Vaativa yhdistetty ponipareille 2/13 michelle


Estekisat:

Laji ja pvm. Järjestäjä Luokka Sijoitus Tuomari
ERJ 20.11.2007 Yeneva 50cm 5/35 Ajattar
ERJ 21.11.2007 Viola 60cm (Tarinaluokka) 2/6 Jenna H.
ERJ 30.1.2008 Noviembre Rio 40-50cm 3/97 Riesu
ERJ 26.3.2008 Crowvalley 60cm 2/15 safir.
ERJ 27.3.2008 Crowvalley 40cm 1/15 safir.
ERJ 28.3.2008 Crowvalley 60cm 1/15 safir.
ERJ 4.4.2008 LAC 30cm 1/30 Huttis
ERJ 4.4.2008 LAC 50cm 4/30 Huttis
ERJ 4.4.2008 Manetheren 40cm 7/60 Meleni
ERJ 5.4.2008 RÖK 50cm 4/40 Katiska
ERJ 6.4.2008 Wik Ponies 60cm 5/29 winnie
ERJ 9.4.2008 Wik Ponies 60cm 4/29 winnie
ERJ 16.4.2008 Kuunlumon tila 50cm 3/55 Lumo
ERJ 7.5.2008 Daron Warmbloods 70cm 8/84 Amely
ERJ 7.5.2008 Fiktio 40cm 4/36 Milja M.
ERJ 23.5.2008 Perlpilz 40cm 6/98 Aimer
ERJ 23.5.2008 Perlpilz 40cm 4/67 Aimer
ERJ 23.5.2008 Perlpilz 40cm 8/81 Aimer
ERJ 23.5.2008 Perlpilz 20-30cm 4/64 Aimer
ERJ 23.5.2008 Perlpilz 50cm 4/95 Aimer
ERJ 23.5.2008 Perlpilz 40cm 8/67 Aimer
ERJ 24.8.2008 JPR 40cm 3/11 Suvitsu
ERJ 17.9.2008 Noppakuution ratsutila 50cm 3/30 Piony¤


Koulukisat:

Laji ja pvm. Järjestäjä Luokka Sijoitus Tuomari
KRJ 31.10.2007 Etna Helppo C 4/50 Nea R.
KRJ 31.10.2007 Etna Helppo B 4/50 Nea R.
KRJ 25.1.2008 De Duivel Helppo C 2/41 Elina R.
KRJ 23.3.2008 Wik Ponies Helppo C 1/21 winnie
KRJ 26.3.2008 Alwyn Ponies Helppo C 10/100 mmeiju.
KRJ 6.4.2008 Naranja Helppo C 4/20 Ronja
KRJ 23.4.2008 FSRa Helppo B 8/111 Elina
KRJ 24.4.2008 Dalback Ponies KN Special 2/13 JP
KRJ 24.4.2008 FSRa Helppo C 5/74 Elina
KRJ 10.8.2008 Unafraid Helppo B 3/25 anspe
KRJ 14.8.2008 Noppakuution ratsutila Helppo C 7/112 Piony¤
KRJ 14.9.2008 Noppakuution ratsutila Helppo B 7/114 Piony¤
KRJ 15.9.2008 FSRa Helppo B 5/46 Elina
KRJ 16.9.2008 Noppakuution ratsutila Helppo C 1/114 Piony¤


Muut kisat:

Laji ja pvm. Järjestäjä Luokka Sijoitus Tuomari
MEJ-maastoeste 29.3.2008 Piipari 50cm 2/67 luppis
KERJ-kenttä 2.5.2008 Syysvalkea Tutustumisluokka 1/40 miia.


Kaikki sivuilla esiintyvä materiaali © Lilja