VIR MVA Ch - KTK II - YLA1 - VVJ I - KRJ II

2.09,9aly - 28.870ve - VRER:n A-ponimestari 2008!

# Nimi:  R u i s k u k a n    L u m i m i e s # Väritys:  Mustankimo
# Rek.nro.:  VH-39039 # Säkäkokeus:  102cm
# Syntynyt:  1.1.2008 [VHKR] - 3v. 1.4.08 # Kasvattaja:  Lilja H.
# Sukupuoli:  Ori # Omistaja:  Lilja H.
# Emä:  CW Nefernefernefer - VVJ I, YLA2 # Koulutustaso:  He B, 70cm, valjakko
# Isä:  Cornflower's Dino Jr. - VIR MVA Ch, VVJ II, YLA2 # Omin.pist.:  TäälläSukutaulu
Kilpailukalenteri
Valmennukset
Jälkeläiset
Päiväkirja
Arvostelut

Kuvagalleria© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Esittelyssä Pyry, josta tuli sittenkin valkoinen...

Ruiskukan Lumimies saa kunnian jatkaa Ruiskukan pääkasvatuslinjaa shetlanninponeissa. "Pyry" on kaikkien aikojen ensimmäisen shetlanninponikasvattini, Cornflower's Snow-Dinosaurin pojanpoika. Väliin mahtui myöskin menestyksekäs ori, Cornflower's Dino Jr.. Molemmat orit saavuttivat VIR MVA Ch -arvonimet, sekä ne palkittiin mm. yleislaatuarvostelussa. Odotukset Pyryn suhteen ovat siis erittäin korkealla tämän suvun jatkajana!

Pyryn nimi oli alun perin hieman harhaanjohtava. Itse asiassa toivoin hiirakkoa oria, samaa sävyä kuin isä ja isänisänsä olivat. Päätin kuitenkin jättää Pyryn itselleni, sillä se oli kaikin muutoin tavoin varsana lähes täydellinen! Nimi oli keksitty jo kauan ennen varsan syntymää, joten lähes musta orivarsa saa nyt toimia lumimiehenä. Nimen alkuperä on lähtöisin koko kasvatukseni kantatammalta, S.W. Diggling Snow-Whitelta. Kenties Pyry kuitenkin aavisti nimensä tarkoituksen, sillä kolmivuotiaasta eteenpäin väri on kuitenkin vähitellen alkanut vaalentua aina kimoutumiseen asti..

Pyry on uskomattoman vahvarakenteinen ori, ottaen huomioon molempien vanhempien tyypit. Tuo oli jo syntyessään useimpia shetukkavarsojani isompi. Erityisen huvittavan näköiset olivat "pitkät ja hoikat jalat", verrattuna tyypilliseen shettisvarsaan. Pidin tätä kuitenkin vain hyvänä ominaisuutena; mitä vahvempi ja suurikokeisempi ori, sen parempi, kunhan pysyy sallituissa rajoissa.

Mikään maailman rauhallisin varsa Pyry ei ollut, päin vastoin! Luonne näemmä periytyy hyvin vahvasti Juniorin jälkeläisille, tai sitten onnistuin vain jotenkin itse aina valitsemaan nämä adhd-tapaukset.. Kauankohan ehti kulua aikaa, kun Pyry ensimmäisen kerran jätti äitinsä laitumelle ja lähti muiden hevosten luo tutustumaan! Pidän aina tamman ja varsan hetken aikaa omassa rauhassaan, mutta nyt ei sille näyttänyt suuremmin olevan tarvetta. Näin ollen pari pääsi pian siirtymään muiden tammojen ja varsojen seuraan tarhailemaan.

Tästäkös Pyry riemastuikin! Muille hevosille koitti tukalat paikat, kun varsa oli hetken välein haastamassa riitaa. Kyllä tuo kyytiä vanhemmilta saikin, mutta tämä tuntui vaan innostavan pikkuoria entistä enemmän kiusaamaan vanhempia hevosia. Harmi kun ei ollut yhtään toista varsaa samaan aikaan tallissa, Pyry olisi kaivannut ikäistään leikkiseuraa...

Huomasin pian myös muita piirteitä orissa, samoja asioita, joita olin havainnut sen vanhemmissa aikoinaan. Itsepäisyys ja voitontahto ovat lähtöisin kenties ravisuvusta Pyryn taustalla. Pyryn täytyisi aina olla se, joka sanoo viimeisen sanan. Jos varsa kerran näykkäisee taluttajaansa, ja saa tästä palautteen, malttaa se hetken olla kiltisti, kunnes pian on taas paidan helma suussa.

Ulkonäöltään Pyry muistuttaa huomattavasti enemmän isäänsä kuin emäänsä. Kokoluokka on samaa tamman kanssa, mutta pyöreä ja sopusuhtainen malli on enemmän isän tyyppiä. Samoin mahtavan paksu jouhitus hännässä ja harjassa on aina ollut tämän sukujuuren tunnusmerkkejä.

Nuoren herran elämää..

Seurasin suurella mielenkiinnolla Pyryn kasvua ja kehitystä; mahdoinkohan osua oikeaan tämän varsan itselleni jättäessäni. Katumapäälle en ainakaan vielä ole tullut. Vahvarakenteinen, voimakas ori on aina etulyöntiasemassa valjakkoajokisoissa, maraton-osuus kun vaatii paljon voimia shetlanninponilta. Myös näyttelyissä uskon orin menestystä niittävän, tai ainakin toivon niin suuresti.

Vaikka Pyry osaakin käyttäytyä välillä kenkkuillen, osaa se myös keskittyä työntekoon. Myös tässä suhteessa se muistuttaa suuresti vanhempiaan; laiskotellaan aina, kun se on mahdollista, mutta tosipaikan ollessa kyseessä laitetaan peliin sata ja yksi prosenttia.

Koulutuksen alkuvaiheissa tosin tästä antaumuksellisesta työskentelystä ei ollut tietoakaan, meinasin moneen kertaan hypätä kaivoon kesken harjoitusten ja laittaa orista myynti-ilmoituksen. Mutta ei, sisu ei antanut periksi vaikka varsa kerta toisensa jälkeen kiskoi itsensä irti ja käteni verille, karkasi maastossa ja juoksi kotipihaan, tai löi jarrut päälle ja kieltäytyi ottamasta enää askeltakaan. Kyseessähän on shetlanninponi, hevosista itsepäisin, tätä hoin itselleni noina aikoina useaan kertaan..

Lopulta kun varsa kasvoi ja löydettiin yhteinen sävel, alkoi selvää edistystä tapahtua - ja nopeasti! Kun Pyry kerran jotain oppii, sen se myös muistaa jatkossakin. Valitettavasti tämä koskee myös pahoja tapoja.. Joka tapauksessa ajolle opettaminen kävi käden käänteessä. Selkään kiipesin vasta kun ajotreeniä oli vuoden verran harrastettu. Näin ori oli jo oppinut keskittymään tekemiseensä ja tunsi ääniavut hyvin. Helpolla selvittiin siis tästäkin projektista.

Tässä sitä nyt ollaan..

Aikuisena orina tuosta varsa-aikojen pelleilystä ei ole tietoakaan. Tai ainakaan itse en sitä enää huomaa, olen jo niin tottunut Pyryn tekemisiin. Edelleenkään tämä miekkonen ei ole mikään maailman rauhallisin tai helpoin käsiteltävä, mutta hyvin on aina toimeen tultu. Pienten tallityttöjen käsiin en kyllä uskalla Pyryä laskea, toisinaan kyllä saavat harjailla valvovan silmän alla, tai pääsevät mukaan ajoreissulle maastoon kokemaan vauhdin huumaa..

Pyry ei ole pelkästään taluttaessa vahva, vaan sen tuntee myös ajaessa tai selästä käsin. Ori ei ole kovinkaan herkkä apujen suhteen, etenkin jarrujen löytyminen voi viedä tovin jos toisenkin. Kilpailuntahto on edelleen suuressa roolissa Pyryn tekemisissä, näin ollen raveissakin saan sen hidastamaan, vasta kun muut ponit ovat jääneet taakse, vaikka maaliviiva olisi ylitetty jo aikoja sitten.. Näin ollen maastoreissuillakin Pyry on perinteisesti se, joka saa kulkea jonon ensimmäisenä.

Vaikka ori onkin hieman itsepäinen ja omalaatuinen, on se silti mitä ihanteellisin käyttöponi. Kuten sanottu, osaa Pyry todellakin antautua työnteolle ja keskittyä siihen, mitä siltä vaaditaan. Jopa kouluradalla Pyry yrittää aina parhaansa, jokseenkin tammoille huuteleminen paksun otsatukan alta olisi paljon kivempaa. Iän kasvaessa myös kokemusta kertyy lisää, ja joka kerta kisoihin lähtiessämme tuntuukin, kuin Pyry olisi taas rauhoittunut hieman.

Esteitä Pyry hyppää mielellään, ja onkin lajissa harvinaisen hyvä shetlanninponiksi! Ongelma tosin tulee taas vastaan se, että tällä ponilla olisi aina meno päällä, eikä ohjaukseen malteta keskittyä tarpeeksi. Saan ponista irti sen todelliset kyvyt ainoastaan vahvemmilla kuolaimilla, jotka eivät ole kisoissa sallitut. Toisin sanoen; kisapaikalla mennä kaahotetaan sata lasissa, usein ohi esteiden tai liian kovaa vauhtia, jolloin puomit kolisevat. Kapasiteettia kyllä riittäisi, mutta teiden suhteen riittää hiomista.

Ravit, ajaminen, valjakkokisat, näitä Pyry rakastaa yli kaiken! Pyry on jo kolmas shetukkani, joka loistaa niin raveissa kuin valjakkoajossakin, älkää siis yhtään epäilkö, etteikö tämä olisi mahdollista! Jotenkin poni osaa tehdä selkoa siihen, ajetaanko nyt ravirataa ympäri, kevyillä kärryillä ja valjailla, vai taivutellaanko kinttuja hienot vehkeet niskassa valjakkoajon kouluradalla. Ja sen mukaan tietysti toimitaan. Raveissa saatu mahtava lihasvoima on suureksi avuksi valjakkoajon kestävyyskokeessa, sekä toisin päin. Kaikki käy Pyrylle; kunhan saadaan mennä lujaa ja vetää kärryjä perässä, ei edessä ole huolen häivääkään...

Laatuarvosteluissa

Yleislaatuarvostelu 4.10.2008
Rakenne 33 + luonne 41 + suku 44 + kisat 36 = 154, YLA1, LV (luokanvoittaja)
jaettu AP1, jaetut tilaisuuden parhaat sukupisteet

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 12.10.2008
Rakenne 16 + kilpailut 28 + vanhempien & jälkeläisten kilpailut 10,5 + lisäpisteet 6 = 60p./ VVJ II

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 20.10.2008
Rakennepisteet 26p, KRJ II / 92p.

Virtuaalisen Muotovalion arvonimi myönnetty 12.12.2008

Poniorien 28. kantakirjaustilaisuus 26.01.2009
20 + 22+ 19 + 17 = 78p / KTK-II
Hyvä sukupuoli- ja rotuleima, kaunis ylälinja, hyvä kaula, hyvät jalka-asennot, kaunis runko.
Tilaisuudessa luokkansa 1/30.

Tämä on virtuaalihevonen!
© Lilja, taustan © The Inspiration Gallery

(huom, sivut eivät toimi kunnolla IE-selaimella)