VIR MVA Ch, YLA2, esikantakirjattu

VIR MVA Ch. WF Ophelia
VH-9819
Norjanvuonohevonen
14.12.2005 [VHKR]
Tamma
Ruunihallakko
146cm
NT's Lovende Rimfrost
Waterfall's Bragollâch ktk II 70p
kasv. Classic Trakehners And Fjords
om. Marjo


Olin lievästi sanottuna järkyttynyt Annin tarjotessa Opheliaa minulle. Ei tuo tamma ollu läheskään sitä, mihin olen vuonohevosissa tottunut, vaikka suku hyvin samaa linjaa seuraileekin. Kokeilunhaluinen ihminen kun olen, oli minun pakko hyväksyä tarjous ja ostaa Oona!

Oona on täynnä energiaa oleva pakkaus. Tamma ei jaksaisi olla aloillaan hetkeäkään, se kaipaa vaan aina uutta tekemistä ja toimintaa! Voin kyllä hyvin todeta kyseessä olevan oman orini varsan varsa, aivan samaa verta on Oonassa kuin 'papassaan', ainakin mitä esteratsastukseen tulee!

Hämmästys oli suuri hypätessäni Oonalla ensimmäistä rataa. Tamma suorastaan kuin 'syö' kenttää. Vauhti on radalla aivan mieletön, eikä Oonan mukaan yksikään este ole liian suuri hypättäväksi. Vielä kertaakaan en ole nähnyt tamman kieltäytyvän. Enkä liioin sitä päivää, kun Oonaa ei esteiden hyppely huvittaisi.

Oonan rakenne on myös melko sironpuoleinen, näin ollen tammasta löytyy ketteryyttä ja jyrkät käännökset onnistuvat radalla. Oona on ensimmäinen hevoseni, jolla on kisattu kenttäratsastuksessa. Enhän tätä uraa voi lopettaa kesken tamman hankittuani.. Näin ollen on itsenikin alettava oikein kunnolla treenaamaan maastoesteitä. Onneksi puitteet siihen löytyy lähettyviltä, mutta täytyy kyllä tunnustaa, että aika kömpelö olen puuhassa. Tällä kertaa taitaa käydä niin, että ainakin alussa hevonen opettaa ratsastajaa!

Kouluratsastus ei pahemmin miellytä Oonaa. Tamma kyllä osaa senkin, hyvin koulutettu kun on, väistöt ym. sujuvat taidolla. Kuitenkin Oonasta huomaa, ettei sitä vähempää voisi kiinnostaa. Vauhti tuppaa välillä kasvamaan liikaa, myös keskittyminen herpaantuu jo lyhyen ratsastuksen jälkeen. Silti tamma yrittää parhaansa -ainakin alussa. Toisaalta en kyllä näe mitään syytä jatkuvasti vääntää koulukiemuroita kentällä. Maastossa 'päästely' ja esteet, niitä tamma rakastaa!

Ajokoulutuksen Oona on myös saanut. Tosin ei mitään kovin perusteellista, enkä tiedä tuleeko koskaan saamaankaan. Itselläni on jo valjakkohevosia tarpeeksi, ja kun kerta Oona on aivan toista maata, antaa sen olla. Maastossa kärrylenkit sujuvat kuten keneltä tahansa hevoselta, kentän kiertäminen sen sijaan ei. Jos kouluratsastus on tylsää, saati sitten ympyrää ravaaminen kärryt perässä.

Tamma on lähes kuin kopio emästään. Ainakin luonteensa puolesta, vaikka Oona on peruskiltti, kyllä siltä omaa tahtoa löytyy! Jos jokin asia ei toimi Oonan mielen mukaan, muistaa tamma kyllä ilmaista mielipiteensä. Pari pitkällistä keskustelua sain alussa käydä tamman kanssa, kun emme vielä ihan ymmärtäneet toisiamme. Nykyään meno sujuu paremmin, ja olemmekin treenanneet paljon maasta käsittelyä.

Samalla olen opettanu Oonalle ihan perusasioita, joita kaikki hevoseni noudattavat. Esimerkkinä vaikkapa vapaana seisominen kuntoon laittaessa, karsinassa pysyminen vaikka ovi on auki, pestessä paikallaan seisominen, koppiin suorilta käveleminen etc. Työtä tässäkin on ollut, Oona kun ei ole mikään maailman rauhallisin hevonen. Edistystä kuitenkin tapahtuu koko ajan, ja muiden hevosten avulla tuloksiakin on saatu aikaan.

Laumassa Oona pyrkii olemaan johtaja. Jokseenkaan se ei sitä ole, kyllä vanha tammani pomottaa kaikkia uusia tulokkaita. Oman arvonsa Oona kyllä silti tuntee! Omat varsansa tamma hoitaa huolella ja taidolla, mutta muiden varsat; yök! Myöskään turhaan Oona ei kaveeraa muiden hevosten kanssa, ainoastaan silloin kun se kokee itse saavansa suuren hyödyn. Kuten keväällä karvanlähdön yhteydessä, pakko rapsutella kavereita kun kutittaa niin vietävästi. Yleensä muut hevoset käyttäytyvät hieman varoen Oonan tullessa lähistölle, saati sitten rapsuttelemaan.

Sukunsa puolesta Oona on oikea unelma! Suku on täynnä hienoja ja hyvin menestyneitä hevosia, aivan samaa linjaa edustaa Oonakin. Näin ollen tammaa tullaan varmasti käyttäämään jalostuksessa. Oonan emä Waterfall's Bragollâch on kantakirjattu II-palkinnolla, samoin emän molemmat vanhemmat, jotka ovat myös muotovalioita! Oonan isä taas on kilpakentillä menestystä niittänyt ori. Isän suvusta löytyy myös kantakirjattuja muotovalioita. Oonassa on lievää sisäsiittoisuutta, oman tammani Cornflower's SunBeautyn löytyessä molempien vanhempien takaa. Tamma jää kuitenkin niin kauas suvussa, ettei tällä ole mitään merkitystä. Sani on niin upea hevonen, että ansaitseekin löytyä kahteen kertaan..

Kilpailukalenteri

Jälkeläiset:
Syntynyt: Varsa: Ori: Omistaja:
31.12.2006 t. Cornflower's Frida Hildmor KOd strawberry
1.2.2007 t. Cornflower's Sukkertøy Cornflower's Torden misery
30.3.2007 o. Cornflower's Fortryllet Vadelmametsän Ivory Sandman
1.7.2007 o. Cornflower's Underlig Cornflower's Torden Heldy
5.8.2007 t. Cornflower's Larinet Cornflower's Torden Pössi
13.9.2007 t. Cornflower's Roulette VIR MVA Ch Cornflower's Torden ramona
10.10.2007 o. Cornflower's Fremad VIR MVA Ch Cornflower's Torden Lazor
1.11.2007 t. Cornflower's Dalrosa VIR MVA Ch Cornflower's Torden Emilia


NJ-näyttelyt:
Aika & paikka Luokka Sijoitus Palkinnot Tuomari
Kipsuntalli & Nebobia 18.6.2006 Norjanvuonohevoset 1/15 BIS5, MVA-sert, LKV1, JS Eija P.
Hevostila Lucas 23.8.2006 Norjanvuonohevoset 1/7 LKV1, irtoSERT, JS Mira L.
Cresendo 25.8.2006 Norjanvuonohevoset 1/15 BIS5, MVA-sert, LKV1, JS Eija P.
BR Team 12.1.2007 Norjanvuonohevostammat 1/9 BIS3, MVA-sert, LKV1, JS Nea R.


Kuvagalleria:


Sukutaulu:


NT's Lovende Rimfrost
VIR MVA Ch. SFD Skarregard KTK-II Mifi's Skouredt
SFD Soundasani
VIR MVA Ch. S.P.W Tangotar Neblina's Amore Dür KRJ-III
Cornflower's Semperflorens YLA2, KTK-III, KRJ-II, VVJ-II, KeRJ-III

Waterfall's Bragollâch KTK-II
VIR MVA Ch. Cornflower's Beautiful Volcano KTK-II VIR MVA Ch. Seth KTK-III
VIR MVA Ch. Cornflower's SunBeauty KTK-III
VIR MVA Ch. Mound's Little Wonder KTK-II Sfd Gilderoid
Little Sunshine